Bruk av bilder og hvordan finne fargen i logoen

Sist oppdatert: Jan 07, 2014 04:32PM CET

En kort innføring i bildebruk og farger i logo

Her finner du informasjon om logo størrelser, format og hvordan du kan finne fargene i din logo.

Formater

Det finnes mange forskjellige bildeformater. De vanligste er JPG, GIF og PNG. Vi anbefaler generelt å bruke JPG. Dette fordi dette formatet bygger lite når det gjelder størrelse i antall kilobyte og fordi bildene som regel blir seende ut på web akkurat slik du ser dem på din PC.

Når det gjelder logo kan det derimot hende at du bør bruke PNG formatet. Dette fordi man i PNG kan definere en gjennomsiktig bakgrunn. Du bør kanskje få hjelp av noen med litt kunnskap til å få laget logoen din i PNG format med gjennomsiktig bakgrunn. Nedenfor ser du eksempler med logo i JPG og PNG format. GIF formatet håndterer også gjennomsiktig bakgrunn, men dette formatet har dårligere støtte for fargegjengivelse og kan gi dårligere kvalitet.

Logo i JPG format

Logo i PNG format

Størrelsen på bilder

Størrelser på bilder har flere målenheter. Vi skal konsentrere oss om de to viktigste for WebOrg Webdesigner i dette avsnittet: Pixler og Bytes (NB. Dette er en kortversjon og grunnleggende innføring. For mer utfyllende informasjon om dette emnet bør du søke på andre nettsider)

Pixler

Et bilde er bygd opp av mange små punkter. Ett slikt punkt kalles 1 pixel. En webside er som regel mellom 960 og 1200 pixler bred. Det gjør at hele websiden synes på de fleste vanlige skjermer i dag. Webdesignet som malene i WebOrg Basis er bygget opp rundt er 960 pixler brede. Det vil f.eks. si at du må laste opp et bakgrunnsbilde som er bredere enn dette for at bakgrunnsbildet skal vises utenfor kantene av selve websiden.
Ellers når du skal laste opp bilder til bruk i artikler kan du bruke 800*600 som et standard mål i pixler. Dette er et format som dekkes godt på de fleste skjermer.

Bytes

Vanlig standard for å måle hvor stor en datafil er i bytes, da gjerne i KiloByte (kB), MegaByte (MB) eller Gigabyte (GB) (Les gjerne mer om dette målesystemet her http://no.wikipedia.org/wiki/Byte).
Kort fortalt kan man generelt si at jo flere Bytes jo bedre kvalitet på bildet, men store bilder (i bytes) tar også lenger tid å laste på web. Man bør finne skjæringspunktet mellom kvalitet på bildet og optimalisert størrelse på web - både når det gjelder bytes og pixler.

Dpi

Dette er et mål på detaljgraden i forbindelse med utskrift. Hvis du bruker et fotoprogram for å skalere dine bilder så blir du ofte bedt om å fylle ut målet for Dpi (Dots per inch). De fleste skjermer har en oppløsning på 72 eller 96 Ppi (tilsvarende Dpi for utskrift) så det har ingen hensikt å lagre bildene i høyre oppløsning enn dette.

Finne fargene i din logo

Det finnes mange verktøy du kan bruke for å finne fargene i din logo. På web bruker man ofte en såkalt Hex kode for å vise til en bestemt farge. En annen vanlig fargekode man ofte bruker er RGB, men disse gjengis ikke nødvendigvis helt likt på web som de gjør på trykk. I WebOrg Webdesigner må du kunne oppgi fargekoder i Hex.

Bruker du nettleseren Firefox eller Chrome kan du installere en egen fargevelger som plugin. Denne finner du på http://colorzilla.com/

Når du har installert dette verktøyet kan du bare klikke på det, klikk deretter hvor som helst i et bilde eller en webside og så får du fargen du har pekt på, enten i RGB eller Hex.

Pixlr

Pixlr er et online fotoredigeringsprogram som er mer enn bra nok for de aller fleste. Det har til og med Photoshop lignende funksjoner som f.eks. det å arbeide med flere lag i et bilde. Pixlr er integrert med WebOrg slik at du kan redigere bilder du har lastet opp. Det kan derfor være nyttig å lære seg dette verktøyet. Nedenfor finner du en fremgangsmåte for å finne fargene i din logo ved hjelp av Pixlr.

NB. I dette eksemplet forutsetter vi at du har logoen lagret på din egen PC.

1. Gå til www.pixlr.com og velg Advanced versjonen.

2. Velg alternativet Åpne fra datamaskinen. Alternativt kan du åpne fra web, men da må du vite webadressen til bildet med logoen din (Webadressen til et bilde kan du i mange tilfeller finne ved å høyreklikke på bildet og velge alternativet Kopier).

3. Finn logoen du har lastet ned på din egen PC og klikk åpne.

4. Klikk på Øyedråpe-verktøyet nede til venstre og klikk deretter på den fargen i logoen du er ute etter. Fargen du har valgt dukker opp nede til venstre.
​

5. Dobbeltklikk på valgt farge nede til venstre. Her får du nå informasjon om verdiene for din logo-farge. Til høyre i informasjonsbildet i feltet merket med # finner du Hex verdien. Merk denne. Klikk Ctrl+C. Gå til WebOrg Autodesigner og klikk i feltet for Hex verdi i fargevelgeren og tast Ctrl+V. Du har nå fått logofargen