Redusere størrelsen på et bilde

Sist oppdatert: Feb 12, 2014 04:57PM CET
Bilde som redigeres i Corel Photopaint
På bildet ovenfor ser du hvordan et bilde i full størrelse tatt med et vanlig digitalkamera ser ut i et vanlig redigeringsprogram for bilder. Bildet går langt ut over skjermens størrelse og har en dpi (oppløsning for utskrift) mye høyere enn det som er nødvendig. Vekten i bytes er på 25 MB og det er alt for mye for web.

I bildet ovenfor har vi redusert størrelsen på bildet til ca 800*600 og DPI til 72. Nå er vekten i bytes kun 1,35 MB. Fortsatt noe høyt, men mer akseptabelt. Vi ser også at man nå kan se hele bildet på en vanlig skjerm.
Bildet kan også behandles ytterligere i et fotoredigeringsprogram ved hjelp av f.eks. "Lagre for web" funksjon. Da kan bildet ovenfor bli godt under 100 Kb, men allikevel ha mer enn bra nok kvalitet for web.

I WebOrg finnes det et eget verktøy for å beskjære og redusere bilder. Det er imidlertid lurt å redusere størrelsen FØR du laster opp bilder. Før det første tar det mye lenger tid å laste opp et stort bilde og for det andre så går det fortere å arbeide med bilder lokalt på egen PC en via nettet. Du har sannsynligvis et redigeringsprogram på din PC allerede. I Windows følger det med et standard fotoprogram som lar deg justere bilder for bruk på web.

Har du allerede lastet opp et stort bilde?
Ikke noe problem. WebOrg lar deg endre størrelsen direkte i systemet. Selv om det lønner seg å endre størrelsen før du laster opp (sparer tid på opplasting) kan du altså redigere bildet i etterkant. Bare høyreklikk på et bilde i filutforsker - og velg Rediger bilde. Følg instruksjonen i denne videoen.